VIDRE PRELIJEPE ŽIVOTINJICE

Teško je reći od koje životinje su mladunci najslađi, ali ove bebe vidre svakako ulaze u najuži izbor.

Teško je reći od koje životinje su mladunci najslađi, ali ove bebe vidre svakako ulaze u najuži izbor. Vidra -Lutra lutra. Otrov iz p...

srijeda, 2. listopada 2019.

Vidre.Čudne prekrasne životinjice


Vidre.Čudne prekrasne životinjice


Vidra je građom tijela prilagođena životu u vodi. Nogama snažno vesla, rep joj služi kao kormilo, krzno joj je glatko i klisko, uši i nos se mogu potpuno zatvoriti i sve to joj omogućava da lako pliva ili roni. Ona je takav majstor u ovim „disciplinama” da je jedina prednost riba u tome što poseduju škrge, dok vidra, pošto ima pluća, mora s vremena na vrijeme da isturi njušku van vode da bi udahnula vazduh.
Vidra ima kratke i snažne noge sa prstima povezanim plovnom kožicom, od 63 do 90 centimetara dugačko pljosnato tijelo, čvrst rep  i malu glavu sa jedva uočljivim ušima. Njeno izuzetno cijenjeno krzno prekriveno je sjajnim krznom koje spriječava prodor vode do kože. Teška je šest do 15 kilograma, a životni vijek joj je 15 do 18 godina.
Ova životinja odlično se snalazi i na suvom. Zbog kratkih nogu kreće se naizgled puzeći, ali ipak prilično brzo. Ima posebnu tehniku klizanja po snijegu, ledu i blatu, i veoma je zanimljiv prizor ako gledate vidru kako se zabavlja spuštajući se niz prirodne tobogane.

U potrazi za životnim prostorom, vidra ume da prevali velika rastojanja, pa čak joj ni planine ne predstavljaju prepreku. Rasprostranjena je u više vrsta na svim kontinentima, izuzev krajnjeg sjevera i juga i Australije.
Hrani se uglavnom ribom koju vješto lovi. Iako je zbog toga smatraju štetočinom, sa gledišta prirodne selekcije, ona je u stvari korisna jer hvata prvenstveno manje sposobne jedinke, među kojima ima i bolesnih riba. Njen jelovnik upotpunjuju rakovi, mekušci, žabe, čak i ptice i sitni sisari.

Vidra u lov kreće noću, a dan provodi u pripremanju skloništa ili u svojoj, vješto napravljenoj, jazbini. Ulaz u nju nalazi se pod vodom na dubini manjoj od metra. Kada prođe kroz dugačak hodnik stiže u jazbinu obloženu suhom travom i mahovinom. Međutim, neki put nastanjuje i napuštene jazbine lisica i jazavaca.
Ova životinja može i da se pripitomi i tada postaje živahan i zanimljiv čovjekov pratilac, a neki put i pomagač. U južnom delu Azije ljudi koriste vidru za ribolov. Obično je vežu konopcem, puste u vodu, a ona poslušno donese svoj plen.Ali ovo nisu baš humane radnje za ove prekrasne životinjice.


Nema komentara:

Objavi komentar